Hoca ve Medyum Arasındaki Fark
Hoca ve Medyum Arasındaki Fark Nedir? İnsanlar var oldukları günden itibaren gelecekle ilgi bilgiler almak ve geçmişe merakları vardır. Bunları değiştirmek ya da yönlendirmek için birçok yola başvurmaktalar. Bunların başında medyumlar ve hocalar gelmektedir. Merak giderme, istenileni kendine göre yapmaktır. Medyum, bireylerin yaşadıklarından yola çıkarak yaşanması mümkün olan olayları yorumlayan kişilere denir. Bu olayların yorumlanması sonucu, gelecekte yaşanabilecek olaya göre kişi bilgilendirilir istenmeyen olaylarla karşılaşma ve etkilenme riski azaltmaya çalışılır. Medyumlar, gerekli bilgi ve geçmiş ve yaşanmakta olan olayların bilinmeyen nedenler açıklayabilirler. Ayrıca medyum, ruhlarla irtibat kurarak aldıkları haberleri ya da uyarıları dünyaya yansıtan kişilere denir. Hoca, Kuran ve dualar baz alınarak yapılmaktadır. Uyarıcı olarak değil direk büyü yapan kişilere denir. Bu sebeple Hoca, ilahi ilimleri bulunan insanlara faydalı işler yapmak ve insanların sıkıntılarını gidermek adında yardımcı olan kişileridir. Hoca ve medyumlar arasındaki fark çok ince ve hassastır.
Hoca ve Medyum Arasındaki Fark Nelerdir?
Aralarındaki farkları şu maddeler ile özetleyebiliriz.
- Hocalar yaptıkları işlerde, dualarda gizli ilimleri kullanmazlar, ilahi ilimlerden yararlanır, Allah’ın ayetlerini ve dualarını okuyarak gerekli çözümü bulurlar.
- Medyumlar, gizli ilimlere sahip olduğu düşünülen kişilerdir. Ölmüş kişilerin ruhları ve bedensiz varlıklarla iletişime geçerler.
- Medyum olmak için doğuştan yetenekli olarak doğmak gerekir. Bu yetenek ve güçleri eğitim alarak geliştirilir.
- Hocalar bu yetenek ve güçlerle doğmazlar, onlar sahip oldukları yeteneklere tamamen sonradan ilmi bilgileri eğitimi alarak öğrenirler.
- Bu nedenle etkili ve kalıcı büyüler medyumlar tarafından yapılır.
- Medyumların çalışma alanı genişken, hocaların belirli işlemler yapabilirler.
- Dua tılsım gibi iş ve büyüler hocalar tarafından da yapılır. Hocalar yaptıkları işlemlerden bedensiz varlıklarla iletişime geçmezler ya da geçemezler. Sadece Kur’an’da geçen dua ve ayetlerden yararlanarak çözüm ve tesir bulabilirler.
- Medyumlar daha etkili ve bilgili olarak isteneni verirler.
- Özellikle Hocalar istenilen herhangi bir şeyi belirli sürelere göre yapabilmektedirler.
- Medyumlar, ayetlerin ve duaları da gerektiğinde kullanır ve doğaüstü güçlerini de yaptıkları işlemlerde kullanırlar.
- Hocalar Kuran ve ayetlerinden yararlandıkları için kısıtlıdır.
- Medyumlar bilinmeyen ruhlar ve gerektiğinde Kurandan da yararlanabildikleri için daha geniş alanda işlev görürler.
Bu maddeler dışında en önemli özelliği dinleridir. Hocaların çoğu müslüman olmakla beraber ilmi çalışmalar yaparlar. Medyumlar ise farklı farklıdır. Medyumlar, süryani ve ermeni olarak iki ana sınıftadır. Bunları en ayırt eden özelliklerdir. Hocalar zikir ve ilim ile meşgul olurlar. Rahmani şekilde çalışıp; havas, ecbed, hüddam, cefr ve vefkler ile uğraşırlar. Medyumlar ise müslüman olmayan cinleri kullanarak büyüler yaparlar. Bu yüzden medyumlardan uzak durulması gerekmektedir. İlmi çalışma yapanlara da halk arasında medyum denir. Hoca hem müslüman hem de rahmani şekilde ilim ile meşgul olup zikir ve dualar ile çalışma yapsa da biz onlara medyum diyebiliyoruz Ancak medyumlara hoca kelimesini kullanamıyoruz.
Deftere Yaz